המשרד ההיברידי
אני מתמחה בתכנון שטחי התעסוקה בישראל מזה כבר למעלה מ20 שנה. זה אחד מהנושאים הכי אהובים עלי במקצוע האדריכלות ועיצוב הפנים. עשרות עיצובים ורעיונות חלוקה של חללי עבודה עבור חברות טכנולוגיה שונות הפכו מהסקיצות הידניות ומהשרטוטים הממוחשבים שלי למציאות. ביניהן סניפי YES, MALAM, CIMATRON, JOHN BRYCE, SCHERING-PLOW, BMS, ORACLE ועוד הרבה אחרים.
היום במשרדי מתפתח נושא תכנון בתנאים של שטחי התעסוקה תחת השפעת הקורונה וכל הנוהל החדש של החיים שאופיו מתחיל כבר להתגבש נחוש יותר ויותר.
פרק א – מימדים חדשים בתכנון
ממה מתחילים תכנון משרד בתקופה הפוסט-קורונאית?
כרגיל, מתחילים מיצירת פרוגרמה של חלוקה תיפקודית. מגדירים את השטח הנדרש למחלקות ולקשרים בינהן ומחליטים מי ואיפה יתמקם. השוני בא לידי ביטוי בכמות המימדים בתכנון. אם לפני המגפה התכנון התרחש בשלושה מימדים – הרוחב, האורך והגובה, היום נוסף המימד הרביעי, המימד של הזמן. מהיום האדריכל חייב לדעת לא רק איפה, אלא גם מתי יהיו אנשי הצוות נוכחים בשטח הנתון. המודל של המשרד ההיברידי מכיל את כל ארבעת המימדים ומתאים לאופי של התקופה.
אז איך מתארגנים?
את המודל ההיברידי מבחינת הנוכחות ומשך זמן השהייה במקום עבודה מסויים אפשר לחלק לארבעה סוגים:
1.עובדים במשמרות
2.עובדים בקפסולות שבועית
3.עובדים בחלוקה של חצי שבוע בבית, חצי שבוע במשרד
4.עובדים במשרד לפי בחירה או צורך
התכנון הראשוני של המשרד בדרך כלל דומה להרכבה של פזל. היום השם של הפזל הזה הוא – גמישות (או בלועזית אג'יליטי).
מצד אחד יש את שמות המחלקות והתפקידים והשטח הנדרש עבור כל אחד, ומהצד השני, יש את השטח הנתון ותפקיד האדריכל להלחין את המרכיבים האלו בצורה הטובה והנכונה ביותר.
מאז ומתמיד ניצול שטח המשרד היה תלוי בסוג ובגודל של עמדת העבודה הבסיסית. היום זה אקטואלי לא פחות מקודם. חברות רהוט מציעות פתרונות יצירתיים כדי לענות על הדרישות והאתגרים של התקופה.
Image: graef-kade-10872 1 – Office Snapshot
Image: Peter Pepper Products | Hart Associates Kansas
Image: TrenHunter.com Fall Foliage-Inspired Dividers
מה מאפיין את הרהוט של המשרד ההיברידי ומה הם היתרונות הגדולים שלו?
קודם כל יש בו הרבה יותר עמדות עבודה "חמות", עמדות שאין להן משתמש קבוע.
תפקוד של עמדה החמה מאפשר לצמצם וליעל את המידות של שולחן, כי אין בעמדה כזאת יחידת מגירות, הרי היא לא שייכת למשתמש מסוים ואין בה חפצים אישיים. בסה"כ שימוש בעמדה המוקטנת יחסוך הרבה שטח במשרד וכמובן "ים של כסף" לשכירות. לאיחסון האישי אפשר ליעד לוקרים מרוכזים במקום אחד וזה יכול להיות גם אוביקט מעולה עבור העיבוד העיצובי של החלל. בנוסף, אפשר להשתמש במחיצות ניידות למינהן שיחלקו את החלל לאזורים בהתאם לצורך האקטואלי. כל זה נותן לשנות את הגיאומטריה של המשרד בהתאם לגודל וללוגיסטיקה המשתנים שלו.
נשמע שזה עוד רחוק מאיתנו?
האמת שלא, שוק הרהיטים מציע היום מגוון של פתרונות בנושא האג'יליטי למשרד ההיברידי.
אחת מהחברות הישראליות שכבר נתנות מענה יפה ויעיל בתחום הזה היא חברת HABITAT המשווקת את הרהוט של VITRA עבור המודל של משרד הגמיש:
פרק ב – איך למצוא מקום שמתאים למשרד הגמיש?
בתקופת הקורונה המון משרדים היו דומים למעין אולם תצוגה של חנות לרהוט משרדי – הרבה עמדות עבודה של כל מיני סוגים, אך מעט אנשים.
כל מי ששכר משרד חשב איך ליעל את ההוצאות לשכירות וכל ההוצאות הנוספות שפתאום הפכו למיותרות.
שיטת ה- FLEX תפסה תאוצה חזקה ומי ששכרו שטח משרד בחללי עבודה משותפים התחילו להרגיש את היתרונות של החלטתם לא לחתום על חוזים להרבה שנות שכירות קדימה.
חברות כמו WeWork, Mindspace, Brain Embassy, Markspace וכו', מציעות שטחים להשכרה לכל תקופה, לכל גודל עם יכולת להרחיב ולצמצם את חללי העבודה בהתאם לצורך של השוכר, להשתמש בתשתית מוכנה לניצול השטחים בכל אופן ולזמן חדרי ישיבות בהתאם לצורך ולגודל הנדרש. השטחים כוללים מטבחים מאובזרים, חדרי כושר ו- back offices מצוידים, מהירות גלישת אינטרנט מצוינת וכן הלאה. ההצעה הזו משתלמת במיוחד עבור חברות שעובדיהן באים לעבודה עם הלפטופ שלהם וכך הן יכולות להנות מגמישות מקסימלית של מיקום העובדים בשטח המושכר כי הן לא תלויות בתשתית חשמלית קבועה.
קיימים כמה אתרים שבהם אפשר באופן מרוכז לחפש את חללי העבודה הגמישים ולבחור את אלו שהכי מתאים לכם על פי המיקום, המחיר, הרמה ו/או תנאים חשובים אחרים. מדובר בחברות כמו spacing.co.il ו- coworks.co.il
בהתאם לטרנד החדש המשקיעים בנדל"ן משרדי היום מיעדים מספר קומות בבניינים שלהם להשכרה בשיטת ה FLEX.
בנוסף, מי "שנלכדו" בשטח שמושכר להרבה שנים על פי החוזים שנסגרו עוד לפני הקורונה התחילו לחפש פתרונות יצירתיים כדי למזער את ההפסדים מהשכירות הלא מוצדקת. אחד מהפתרונות הפופולאריים שעלו היה להפוך את המשרדים שלהם גם כן לסוג של משרד FLEX שבו השכירו לחברות אחרות את השטח העודף. הכסף שהתקבל מהמהלך שימש לטובת הצטידות בעמדות עבודה לעובדיהם שעבדו מהבית וגם לטובת שיפור התנאים האישיים שלהם.
בעקבות כל זה, השילוב של עבודה במשרד עם עבודה מרחוק עלה יותר ויותר לסטטוס של השיטה המקובלת, הנוחה והרווחית ביותר עבור כל הצדדים של פעילי התעסוקה המשרדית.
Image: B&T|Office furniture
Image: RetailMeNot Offices – Austin – Office Snapshots
Image: Belatrix Offices – Bogota – Office Snapshots
ושוב אנחנו חוזרים לאלמנט החשוב ביותר בפס היצור המשרדי – רהוט
בחברת OGL שמשווקת רהוט משרדי מעולה ומתאים לכל טעם ולכל גודל השקעה, אומרים:
"בשנים האחרונות התוודענו ל – Open space במשרדים ואפילו השכרה של חללי עבודה – אבל שום דבר לא הכין אותנו לשנת הקורונה.
במהלך שנת 2020 רבים מהעובדים נשלחו לעבוד מהבית – איך זה משפיע על העתיד של חללי העבודה שלנו?
העתיד כבר כאן.
הכירו את המשרד ההיברידי :
מדובר בשילובים של Open Space עם מרחבים אישיים, המאפשרים שימוש וניצול מקסימלי של חלל המשרד.סגנון זה בא לידי ביטוי במקומות אחסון רבים ומודולריים, מחיצות ניידות ועוד.הסגנון ההיברידי מעניק תחושה של ביטוי עצמי לכל עובד ועובד, וכך כל אחד יכול למצוא את מקומו."
והנה דוגמאות של הרהוט שלהם שבהחלט עונה לדרישות וכללים החדשים של העידן הפוסט-קורונאי:
פרק ג – הספקת חשמל אלחוטית וקצת ריהוט משרדי
הספקת החשמל באופן האלחוטי בינתיים לא הגיעה למצב שאפשר לדבר עליה ברצינות…
וחבל, כי זה היה מאפשר גמישות מקסימלית לתכנון חללי העבודה בתחום התעסוקה המשרדית.
למרות זאת, קיימים היום פתרונות יפים במיוחד בנושא חיבור החשמל הסטנדרטי החוטי. אבל כרגיל, הכול זה עניין של עיצוב.
כשמדובר בהשכרה של שטחים לטווחים קצרים, עולה הנושא של מגבלת מיקום עמדות העבודה. לכל חברה יש מושגים וצרכים שונים לגבי המיקום, הכמות והסדר של העמדת העמדות.
חברת T.S POWER מציעה מגוון פתרונות מעוצבים וכמובן יעילים ובטוחים מבחינה טכנית.
החברה מתמחה במתן פתרונות המשלבים את כלל המערכות כגון חשמל, תקשורת ומולטימדיה שיודעים להתחבר בצורה מודולרית לפי צורכי הלקוח בעזרת מחברים מהירים של חיבור שקע תקע.
המערכת נותנת פתרון פונקציונלי ללקוח בחיבור עמדת עבודה בודדת או מספר עמדות יחד (bench) כאשר כל הכבלים עוברים בצורה נסתרת ומאפשרת לשנות את החלל לצרכים שונים. לדוגמא כאשר רוצים להפוך את המשרד לחלל גדול לטובת אירוע או כדי לעצב מחדש את עמדות העבודה ולהזיז ממקום למקום.
T.S POWER יודעת לתת מגוון רחב של פתרונות מחיבור שקעים ברצפה, ריהוט, תקרה וכדומה. למשל, אם מדובר בחיבור תקשורת וחשמל מהרצפה, אז העומק הנדרש להתקנת קופסת החיבור בצורה הנסתרת מתחיל מ-6 ס"מ, שזה בעצם כמעט עובי רצפת גרניט פורצלן בהדבקה פלוס קצת סתות בבטון.
חיבורי החשמל הרצפתיים מאפשרים רמת גמישות מאוד גבוהה גם לחללי עבודה משותפים שמיועדים לשיטת FLEX וגם לשטחי משרדים רגילים. זה מאפשר לחברות לתמרן עם משמרות יעילות, חלוקות יותר רציונליות ובכלל, לוגיסטיקה לגמרי אחרת בהשוואה לפתרון של יציאת תקשורת/חשמל מהקיר.
אם תבקרו באתר של חברת T.S POWER תכירו עוד הרבה פתרונות יעילים כדי ליישם את הקונספט של המשרד ההיברידי.
כמו בפרקים הקודמים אנחנו ממשיכים ללמוד את שוק הרהיטים עבור המשרד ההיברידי ומציגים את חברת BOX & OUT .
חברת BOX & OUT הינה מותג מוביל בתחום הריהוט המשרדי, המתמחה בייצור, ייבוא, שיווק והתקנה של ריהוט משרדי איכותי, חללים מסחריים וחללי עבודה ופנאי.
בשל היות החברה חלק מקבוצת שכטר בדי ריפוד, מוצעות אין ספור אפשרויות עיצוביות בכל פריטי הריהוט, תוך שימוש במגוון העצום של סוגי הבדים המאפשר חופש עיצובי ועיצוב ייחודי. כך גם כשמדובר במחיצות ניידות למשרד ההיברידי שמעוצבות בשלל בדים, צבעים ומרקמים.
המחיצות הניידות יכולות לעמוד לא רק על רצפה, אלא גם על משטח העבודה. הקונסטרוקציה הגמישה שלהן נותנת אפשרויות נוספות לחלוקת אזורי פעילות לאורך הBENCHES.
אם כל עמדה, מחיצה או אלמנט במערכת בנוים לפי הנוסחה המשותפת וכפופים לכללי הגדלים המתאימים, אזי מתקבלת חלוקה שקל לשנות אותה במידת הצורך ללא הוצאות לרכישת רהיטים נוספים.
המחיצות האקוסטיות הניידות יעילות במיוחד ומאפשרות מתחמי עבודה גמישים. כשמדובר בשיטת האקורדיון, החלל יכול לשנות גודל וצורה בקלות מבלי לפגוע באסתטיקה ובעיצוב.
ועדיין, המחיצות הן אלמנט חיוני עבור חציצת חללי העבודה לא רק מבחינה פונקציונלית, אלא גם כי הן כלי עיצובי דינמי ועשיר במגוון האפשרויות שלו.
היתרון של חברת BOX & OUT בולט במיוחד באפשרויות העיצוב של החללים שכן החיפויים והקירות האקוסטיים יכולים להיות מותאמים אישית ומעודכנים בטרנדים החמים לפי בחירת המעצב או האדריכל בשל השימוש בבדי שכטר בדי ריפוד, חברת האם של בוקס.
פתרון נוסף ושימושי מאוד לתכנון של המשרד ההיברידי הוא רהיטים שמתקפלים ושנאספים בצורה שמיועדת לאחסון בתקופה של אי צורך או בצורת ה"לגו" שמאפשרת פתרונות רב תכליתיים.